x

Jei išgirdus stiprų garsą užgulė ausį, kreipkitės į medikus

2021 spalio 05 d.
f in @

„Žaisdamas anūkas močiutei prie ausies priglaudė garsiai cypiantį žaislą, o to rezultatas – prasidėjęs ūminis klausos nervo pažeidimas“, – apie klastingos ligos pradžią pasakoja LSMU Kauno ligoninės gydytoja otorinolaringologė Bernadeta Zykienė.

Konsultacijų poliklinikoje (Hipodromo g. 13) dirbantys ausų, nosies, gerklės ligų specialistai (otorinolaringologai) susiduria su atvejais, kai žmonės į juos kreipiasi dėl pablogėjusios klausos po dalyvavimo triukšminguose renginiuose – koncertuose, krepšinio rungtynėse.

„Įvykus garsinei traumai dėl stipraus garso pažeidžiamos klausos nervinės ląstelės, dalis jų žūva iš karto ir staiga žmogui užgula ausį. Todėl rekomenduojama vengti didesnio nei 85 decibelų garso. Įvairių švenčių metu būna parodomieji šūviai iš patrankų, kai garsas siekia daugiau bei 100 decibelų. Vienam žmogui girdint tokį garsą gali nieko nebūti, o kitam prasideda ūminis neuritas“, – pasakoja B. Zykienė.

Ūminis neuritas taip pat gali prasidėti po įvairių virusinių ligų, tokių kaip gripas, sloga, kai virusas pažeidžia klausos nervą ir ausis staiga užkrinta.

Gydytoja pabrėžia, kad labai svarbu kuo anksčiau diagnozuoti šią ligą: „Jei pradėsime gydyti per dvi savaites nuo neurito pradžios, dar galime bandyti atstatyti klausą. Praėjus šiam laikui mūsų pagalbos galimybės labai sumažėja. Ši liga klastinga tuo, kad žmogus skausmo nejaučia ir dėl pablogėjusios klausos neskuba kreiptis į specialistus, o bėga svarbios valandos.“

Specialistė pasakoja, kad klausos sutrikimai gresia ir tam tikrų profesijų atstovams:

„Jei žmogus 20 metų dirba dideliame triukšme be specialių ausinių, jo klausa silpsta, tik iš karto jis to nepajunta. Ūminis neuritas dažniau diagnozuojamas kariams, o lėtinis būdingesnis žmonėms, dirbantiems su staklėmis, siuvimo mašinomis, ūkio techniką. Vairuodama visada atkreipiu dėmesį, ar gatves remontuojantys ar miesto vejas pjaunantys žmonės dirba su ausinėmis – toks profesinis įprotis“, – pasakoja gydytoja.

LSMU Kauno ligoninės otorinolaringologai konsultuoja Konsultacijų poliklinikoje (Hipodromo g. 13).

Registracija tel. (8 37) 213 300
Internetu https://ipr.esveikata.lt/
Reikalingas šeimos gydytojo arba gydytojo specialisto siuntimas.