x

Ligoninėje veikia naujos medicininio deguonies talpyklos

2022 liepos 13 d.
f in @

LSMU Kauno ligoninės Šilainių padalinyje pradėta naudoti nauja medicininio deguonies talpa (kriogeninė talpykla). Iš šios talpyklos deguonis tiekiamas ligoninės skyriams. Tai antra nauja kriogeninė talpykla ligoninėje, 2021 m. tokia talpykla buvo įsigyta Šančių padalinyje.

„Ligoninei 2020 m. tapus didžiausia atramine COVID-19 ligonine, dešimtis kartų išaugo medicininio deguonies suvartojimas, senų kriogeninių talpų apkrovimas buvo itin intensyvus, be to, Šilainių padaliniui buvo ekonomiškai nenaudinga pirkti medicininio deguonies teikimo paslaugos iš teikėjo, todėl siekiant užtikrinti nenutrūkstamą deguonies tiekimą buvo priimtas sprendimas įsigyti naują įrangą pagrindiniams ligoninės padaliniams“, – teigia LSMU Kauno ligoninės direktorė valdymui ir infrastruktūrai dr. Helga M. Kauzonė.

2022 m. balandį buvo sumontuota 20 m3 kriogeninė talpykla su išgarintuvais (2 vnt.) ir deguonies paskirstymo infrastruktūra. Beveik du kartus padidintas skysto deguonies rezervas, šešis kartus – deguonies tiekimas į skyrius (iki 300 m3/val.), sumontuoti du redukavimo ir vienas rezervinis 4 vietų redukavimo mazgas, įdiegta telemetrijos sistema.

Naujos kriogeninės talpyklos įsigijimo vertė – 169 400,00 Eur. Pažymėtina, kad kriogeninė talpykla Šančių padaliniui įsigyta sėkmingai įgyvendinant ES projektą už 111 482,53 Eur. Planuojama, kad naujos kriogeninės talpyklos išlaidos taip pat bus kompensuotos ES projekto lėšomis.

„Vėl Lietuvoje didėjantis sergamumas COVID-19 rodo, kad ši liga tampa sezonine ir, deja, turėsime pacientų, kuriems reikės deguonies terapijos“, – sako H. M. Kauzonė.