x

Saugokite savo vaiką. Kreipkitės į LSMU Kauno ligoninės Vaikų konsultacijų polikliniką dėl skiepų

2024 rugpjūčio 30 d.
f in @

Lietuvoje fiksuojamas sergamumo erkių platinamomis ligomis pikas. Prognozuojama, kad dėl šilumos erkės bus itin akyvios visą rugsėjį ir ilgiau.
*
Medikai ir PSO ekspertai pabrėžia, kad skiepai yra efektyviausia priemonė apsisaugoti nuo erkinio encefalito – sunkios virusinės infekcijos, pažeidžiančios smegenis, jų dangalus, periferinius nervus, sukeliančios ilgalaikių sveikatos problemų, o kai kuriais atvejais net ir neįgalumą.
*
Stebimas su klimato kaita siejamas erkių populiacijos pagausėjimas, todėl daugėja ir besikreipiančiųjų dėl erkių platinamų ligų – erkinio encefalito ir Laimo ligos. Jei nuo pastarosios vakcina dar neišrasta, tai nuo erkinio encefalito turime visas galimybes pasiskiepyti.
*
Kalbant apie skiepus, suaugusieji atsakingi patys už save, bet visi tėvai turėtų atsakyti į klausimą: „Ar pasirūpinau savo vaiku?“
Statistiniais duomenimis, vaikų, užsikrėtusių erkių platinamomis ligomis, skaičius Lietuvoje auga.
*
Jauniausiam LSMU Kauno ligoninės Vaikų ligų skyriaus pacientui, susirgusiam erkiniu encefalitu, buvo vos 8 mėnesiai, pasakoja ligoninės Vaikų skubios pagalbos ir konsultacijų centro vadovas Darius Varaškevičius.
“Taigi paneigiamas mitas, kad kūdikiai šia erkių platinama liga neserga, – kalba D. Varaškevičius. –  Vaikų užsikrėtimo erkiniu encefalitu geografija rodo, kad erkės įsisiurbia ir miesto vidury.“
*
Vaikus skiepyti nuo erkinio encefalito galima nuo vienų metų amžiaus.  LSMU Kauno ligoninės Vaikų konsultacinėje poliklinikoje vaikai nuo šios infekcijos skiepijami palankiausia kaina Kauno regione – dozės kaina 23,99 Eur.
*
Ne mažiau svarbi ir kitų infekcijų profilaktika. “Nerimą kelia nebe kartais, o dešimtimis kartų išaugęs sergamumas kai kuriomis „senosiomis“ vaikų ligomis, ypač sunkiais, komplikuotais vėjaraupiais, kuriais vaikas gali sirgti kartu su tonzilitu, kovidu, antrine bakterine odos infekcija. Tuomet vėjaraupiai su gretutine liga ar komplikacijomis kelia labai rimtą pavojų. Nuo šios, kaip ir daugelio kitų vaikų infekcinių ligų, geriausia profilaktikos priemonė – skiepai“, – pabrėžia Vaikų skubios pagalbos ir konsultacijų centro vadovas D. Varaškevičius.
Vakcinos nuo vėjaraupių dozė mažajam pacientui LSMU Kauno ligoninėje kainuoja 44,78 Eur.
*
Ir – nepamirškime planinių skiepų, saugančių mūsų vaikus nuo tokių sunkių ligų kaip pneumokokinė, meningokokinė, Haemophilus influenzae B infekcija.
Dėl vienokių ar kitokių priežasčių vaikui praleidus planinį skiepą/us, skiepų kalendorių LSMU Kauno ligoninės specialistai sudarys individuliai.
Pristatome sąrašą ligų, nuo kurių skiepijame mažuosius pacientus:

Vakcinuojame nuo šių ligų:

Erkinio encefalito;

Vėjaraupių;

Kokliušo;

Meningokoko B;

Meningokoko A, C, W ir Y;

Vidurių šiltinės;

Geltonojo drugio;

Hepatito A;

Heptito B;

Pneumokoko;

Gripo;

Tymų, kiaulytės, raudoniukės;

BCG (tuberkuliozės vaikams iki 1 m. amžiaus);

Difterijos, stabligės, poliomielito;

Žmogaus papilomos viruso mergaitėms ir berniukams.

Gali būti 1 asmuo ir tekstas vaizdas