x

Geriatrijos paslaugos: kad mūsų senjorai ilgiau išliktų aktyvesniais ir savarankiškesniais

2024 spalio 01 d.
f in @

Spalio 1-oji – Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Linkėdami mūsų senjorams kuo ilgiau išlikti pilniems gyvenimo džiaugsmo, aktyviems ir savarankiškiems, primename apie padedančias siekti šių tikslų paslaugas, teikiamas mūsų gydymo įstaigoje.

*

LSMU Kauno ligoninėje (Josvainių g. 2) pernai atidarytas Geriatrijos centras. Tai – metodinis centras, kuriame teikiamos konsultacijos dėl geriatrinės medicinos plėtros Lietuvoje, čia – geriatrijos rezidentūros bazė ir dirba gausiausias geriatrų būrys.

„Požiūris į pacientą ir geriatriją mums buvo pats svarbiausias dalykas nuo pirmųjų dienų. Mūsų stiprybė, kad nuo pat pradžių sujungėme mokslą, praktiką ir studijas. Kiekvienas šių komponentų padeda auginti kitą“, – sako viena geriatrijos Lietuvoje pradininkių, LSMU Kauno ligoninės Geriatrijos klinikos vadovė prof. habil. dr. V. Lesauskaitė.

Geriatrijos centre vykdoma daug taikomųjų tyrimų, orientuotų į naujas technologijas, Alzheimerio ligą ir demencijas, taip pat pagyvenusių žmonių mitybą. Kuriant naujoves bendradarbiaujama su Kauno technologijos universitetu, jos pritaikomos klinikinėje praktikoje.

*

Ligoninės Geriatrijos skyriuje gydomi vyresni nei 60 m. ligoniai, sergantys keliomis lėtinėmis ir/ar ūminėmis ligomis, kuriems pablogėjo funkcinė būklė. Pagrindinis gydymo tikslas – pagerinti paciento biopsichosocialines funkcijas, grąžinti pacientą į bendruomenę.

Skyriuje  dirba patyrusi specialistų komanda: gydytojai geriatrai, vidaus ligų gydytojai, slaugytojai, kineziterapeutai, ergoterapeutai, gydytojas psichiatras, medicinos psichologas ir socialinis darbuotojas. Skyrius priklauso LSMU Kauno ligoninės Geriatrijos klinikai.

Skyriuje yra 50 lovų, kasmet čia gydosi 1,4 tūkst. pacientų. Ligoniai hospitalizuojami skubos ir planine tvarka.

„Į geriatrijos skyrius pacientai guldomi dėl įvairių priežasčių: ūminių ligų ar lėtinių paūmėjimų – plaučių, inkstų uždegimų ir taip toliau. Tačiau be to, kad su minėtu pacientu atliekame, kas išvardinta, aiškinamės ir daugiau. Visų pirma, ar jis neturi geriatrinių sutrikimų. Vienas jų – rijimo, kuris ypač svarbus pastaruoju atveju, nes springimai – viena dažniausių plaučių uždegimų priežasčių. Tam pasitvirtinus kinta ir gydymo strategija“, – pasakoja skyriaus vadovė profesorė, gydytoja geriatrė Gytė Damulevičienė.

Plačiau: https://kaunoligonine.lt/geriatrijos-skyrius/

*

Tuo pačiu adresu Josvainių g. 2 veikia Geriatrijos konsultacinė poliklinika ir dienos stacionaras. Vadovė – gydytoja geriatrė Jurgita Knašienė.

LSMU KL Geriatrijos konsultacinėje poliklinikoje, turinčioje pacientų jau gerai žinomą Atminties sutrikimų kabinetą, konsultuojama dėl atminties sutrikimų, demencijos, nepakankamos mitybos, rijimo sutrikimų, griuvimų, šlapimo nelaikymo, sarkopenijos ir kitų geriatrinių sindromų.

Registracija geriatro konsultacijai tel. (8 37) 309649 (I-V, 8-14 val.).

Internetu https://ipr.esveikata.lt/