Konsultacijų poliklinikoje (Hipodromo g. 13) pradėtas taikyti kepenų riebalingumo (steatozės) ir standumo (fibrozės) tyrimas. Juo galima diagnozuoti ir su metaboline disfunkcija siejamą kepenų suriebėjimo ligą (toliau – kepenų suriebėjimo liga).
Konsultacinės medicinos centro vadovė gydytoja gastroenterologė Elžbieta Trapenskė teigia, kad šią ligą ne visada galima tinkamai diagnozuoti atliekant standartinį ultragarso tyrimą:
„Džiaugiamės, kad ligoninė įsigijo naują diagnostinę ultragarso sistemą su davikliu, leidžiančiu nustatyti kepenų suriebėjimo ir fibrozės laipsnį skaitine verte. Tai leidžia sekti ir objektyviai vertinti pritaikyto gydymo (pvz., sumažinus kūno svorį, apribojus alkoholio vartojimą ar pritaikius medikamentinį gydymą ir kt.) efektyvumą.
Kepenų standumo tyrimas leidžia stebėti bet kokios kilmės lėtinės kepenų ligos progresą ar medikamentų poveikį kepenims bei prognozuoti galimas komplikacijas, pavyzdžiui, pirminio kepenų vėžio riziką. Naujasis tyrimas – tai moderni alternatyva invazinei biopsijai, leidžianti tiksliai ir saugiai įvertinti kepenų būklę.“
Manoma, kad suriebėjusių kepenų liga pasaulyje paveikia 30 proc. žmonių. Ji būdingesnė vyrams, nors serga ir moterys. Kepenų suriebėjimas siejamas su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika: ateroskleroze, širdies ritmo sutrikimais ir širdies nepakankamumu, taip pat su policistinių kiaušidžių sindromu, miego apnėja ir lėtiniu inkstų nepakankamumu. O negydoma gali progresuoti į kepenų uždegimą ar kepenų cirozę.
Gydytoja gastroenterologė teigia, kad kepenų suriebėjimo liga sergantys pacientai dažniausiai nepatiria specifinių simptomų, nors dalis skundžiasi lėtiniu nuovargiu ar jaučia diskomfortą viršutinėje pilvo dalyje. Liga pacientui paprastai nustatoma atlikus kraujo tyrimus, kai aptinkami padidėję kepenų fermentų rodikliai, ar įtarus kepenų suriebėjimą po echoskopijos.
LSMU Kauno ligoninėje kepenų riebalingumo (steatozės) ir standumo (fibrozės) tyrimus atlieka gydytojai gastroenterologai (reikalingas siuntimas gydytojo gastroenterologo konsultacijai).
Procedūra yra neinvazinė, neskausminga, trunka apie 15–20 minučių. Prieš tyrimą reikia 6 val. nevalgyti.