x

Pacientas, manantis, kad laimėjo loterijoje

2021 gegužės 26 d.
f in @

Gintariui Klikūnui, 69 m. kauniečiui inžinieriui, širdies ritmo sutrikimas ir širdies nepakankamumas nustatyti prieš penkerius metus, bet intensyviai lankytis pas gydytojus jis pradėjo prieš metus, ženkliai pablogėjus širdies būklei. Gali būti, kad tam įtakos turėjo vėlai diagnozuotas cukrinis diabetas. Tai, kad pateko į LSMU Kauno ligoninės Konsultacinėje poliklinikoje (Hipodromo g. 13) veikiantį Širdies nepakankamumo kabinetą, vyras vadina didele sėkme.

Teko kviestis Greitąją medicinos pagalbą 

Pasak pono Gintario, „širdis pradėjo labai maskatuotis“. Pojūčius vyras apibūdina taip: „Būdavo, miegi, ir staiga kad pradės širdis daužytis, net spyruoklės dreba.“ G. Klikūnas nuo menkiausio fizinio krūvio, o kartais ir be jo ėmė dusti.

Vieną naktį tapo visai blogai. Prasidėjo dusulys, vyras bandė kvėpuoti atsisėdęs, bet ir tai nepadėjo, o širdis, jo žodžiais, visai pašėlo – ir daužėsi, ir taškėsi, ir kliunksėjo.

Iškviesta Greitoji medicinos pagalba nuvežė G. Klikūną į LSMU Kauno ligoninę.

„Man pasisekė, kad pakliuvau pas gydytoją Vasiljevaitę (Terapijos klinikos Kardiologijos skyriaus gydytoja kardiologė Kristina Vasiljevaitė – red. past.) Ši labai rūpestinga širdies daktarė išgelbėjo man gyvybę, pastatė ant kojų, – kalba G. Klikūnas. – Gydytoja Vasiljevaitė nukreipė mane į Konsultacijų polikliniką, Širdies nepakankamumo kabinetą, pas profesorę kardiologę Dianą Žaliaduonytę. Tai buvo bene didžiausia mano sėkmė.“

Pasak pono Gintario, susitikimas su prof. dr. D. Žaliaduonyte ir LSMU Kauno ligoninės Konsultacijų poliklinikoje veikiantis Širdies nepakankamumo kabinetas  buvo lemtingas lūžis jo vis labiau streikuojančios širdies gydymo istorijoje.

Kitokia gydymo kokybė

G. Klikūnas pasakoja, kaip Širdies nepakankamumo kabinete buvo atlikta jo būklės analizė, įvairūs tyrimai, be to, paskirti visiškai kiti negu kitados išrašyti ir nuo tada nė vieno gydytojo nekeisti vaistai.

Ponas Gintaris Širdies nepakankamumo kabinete buvo mokomas, kaip gyventi, sergant šia liga. „Kaip specialistė man gydymą skyrė profesorė kardiologė  D. Žaliaduonytė, o širdies nepakankamumo slaugytoja Nida Daugelienė per kiekvieną apsilankymą  konsultuodavo,  kaip turiu elgtis, – pasakoja G. Klikūnas. – Ji aiškino, kaip maitintis, vartoti skysčius, nusistatyti poilsio režimą, kiek žingsnių nueiti per dieną, kokių įpročių atisakyti – žodžiu, ką turiu daryti ir ko vengti, sergant širdies nepakankamumu.“

8 val. ryte atėjęs į Širdies nepakankamumo kabinetą namo  G. Klikūnas išvykdavo 12 val. Vyras sako, kad susidūrė su iš esmės visiškai kitokia širdies nepakankamumo gydymo kokybe. „Supratau, kad vyksta rimtas, atidus kompleksinis gydymas, o ne taip, kaip būdavo anksčiau – paklausė širdies, padarė elektrokardiogramą, pratęsė tų pačių vaistų receptą ir viso gero, – prisiminė G. Klikūnas. – Čia, Širdies nepakankamumo kabinete, manęs nuodugniai visko klausinėjo, siuntė pas kitus specialistus, stebėjo, analizavo, kokia bendra mano organizmo ir, žinoma, širdies būklė. Tris kartus buvo koreguoti vaistai, kurie, iškart pajutau, yra veiksmingi. Ir, be abejo, labai naudingi  tie mokymai – apie svorio, fizinio krūvio, streso, apskritai gyvenimo būdo kontrolę.“

Gyvenimo ir širdies pokyčiai

Ką G. Klikūnas po apsilankymų Širdies nepakankamumo kabinete pakeitė savo gyvenime? Jis metė rūkyti, visiškai atsisakė bet kokių alkoholinių gėrimų. Stengiasi laikytis dietos, nevalgo vakarais, prieš miegą, numetė svorio. Labai mėgstamais bulviniais patiekalais sau leidžia pasimėgauti tik retai ir saikingai. 2-3 kartus per dieną vedžioja šunį, kad kuo daugiau žingsnių nueitų.

Nepersitempdamas darbuojasi sode, gryname ore. Nekelia sunkių svorių, nepervargsta. „Išmokau įsiklausyti į save, sulėtinau gyvenimo tempą, vartoju paskirtus vaistus, laikausi rekomendacijų, kurias išgirdau Širdies nepakankamumo kabinete“, – vardija ponas Gintaris.

Kokia jo širdies situacija dabar? „Mano širdis išsiplėtusi daugiau nei dvigubai, į normalų dydį ji vargu ar sugrįš. Ir vis dėlto aš jaučiuosi žymiai geriau nei prieš metus. Profesorė D.Žaliaduonytė sako, kad kai kurie mano širdies parametrai pagerėjo. Galvoju, kad man labai pasisekė, jog pakliuvau į LSMU Kauno ligoninės Konsultacijų poliklinikoje veikiantį Širdies nepakankamumo kabinetą, pas profesorę D. Žaliaduonytę. Ko gero, tai kaip laimėti loterijoje“, – kalba G.Klikūnas.

Vyras mano, kad jei žmogus su tokia problema kaip širdies nepakankamumas paliekamas likimo valiai, nuo vieno Greitosios medicinos pagalbos iškvietimo iki kito, kai jau būklė visai prasta, jis tiesiog pasmerkiamas.

„Širdies nepakankamumo kabinetai būtini. Šiandien man viskas geriau, o jei nebūčiau patekęs į tokį kabinetą, nežinau, ar dabar besikalbėtume“, – sako G. Klikūnas.